Din guide til Barcelona

Ny storbyguide: Her finner du tips om restauranter, hotell, severdigheter, shopping, uteliv og mye mer.

Kultur og språk - Barcelona

Catalonia

"Catalonia is not Spain!" står det ofte malt med grafitti på vegger i Barcelona. Den katalanske identiteten er sterk hos folk i byer som Barcelona og Tarragona.

/db/fileupload/catalonia-kart.gifCatalonia er en region nordøst i Spania som omfatter provinsene Barcelona, Girona, Lérida og Tarragona, med Barcelona som offisiell hovedstad. Regionen har har lang kystlinje mot Middelhavet, jordbruksdistrikt i innlandet og fjellinje mot nord. Offisielt navn er Comunitat Autònoma de Catalunya (katalansk), eller Comunidad Autónoma de Cataluña (spansk).Barcelona er Spanias største industri- og handelsby. Tekstilindustrien i byen går helt tilbake til 1300-tallet og er fortsatt stor og viktig. Flere av Spanias største designere har tilhold i Barcelona, og byen har flere eksklusive designerbutikker.

/db/fileupload/catalonia-flag.gifBilindustrien i Catalonia står for 1/4 av landets bilproduksjon. Jordbruket er også viktig - vin og oliven har tradisjonelt vært de viktige produktene, og regionen er spesielt godt kjent for sin musserende vin Cava.

Det som fra gammelt av var Catalonia og har lange tradisjoner som selvstyrt område. Rundt 1640 sluttet regionen og innbyggerne seg til Frankrike (til 1659). Selv i dag føler mange katalanere seg mer som franske enn spanske.

I 1716 mistet katalanerne selvstyret for godt. Regionen ble da delt mellom Spania og Frankrike (nå området Roussillon). På begge sider av grensen ekisterer det en egen katalansk kultur og stolthet.

Det kalalonske språket holdes fortsatt i hevd (brukes offisielt i regionen på linje med siden av spansk/kastiljansk), er mer likt provencalsk enn spansk. Katalansk er et helt eget språk, og har samme røtter som spansk, fransk og italiensk. I Barcelona vil du merke tospråkligheten i mange sammenhenger, både i hverdagsspråket og på menyer og butikkskilt.

I 1979 fikk spansk Catalonia igjen en selvstyreordning med egen regjering og parlament.

I dag kjemper venstresiden for sterkere selvstyre i regionen, mens høyresiden frykter et oppsplittet Spania dersom for mye egenråderett overføres til regionen. Velgerne frykter imidlertid ikke dette - rundt 75 prosent av de stemmeberettigede ønsker selvstyre i Catalonia.

Finn et perfekt hotell i Barcelona

Gjennom det anerkjente hotellbyrået Hotell.no kan vi nå tilby hotell i alle prisklasser, fra vandrerhjem til luksushotell. Søk og bestill her:
Sp�rsm�l / Svar / Diskusjon / Kommentarer
(<--Skriv inn svaret!)

Kommentarer

1 - Barcelona spørsmål

- 29.01.2010 13:07:55 tommel opp366 stemmer

Jeg lurer på hva slags kultur det er i Barcelona, eks. musikk, mat, kunst, religion, høytider/fester/festivaler, sport, spesielle arrangementer. jeg skal dra dit om kort tid, og vil være godt forbredt!

2 - RE: Barcelona-spørsmål

- 29.01.2010 14:11:43 tommel opp328 stemmer

Spørsmålet ditt er veldig omfattende, så jeg vil anbefale deg å kjøpe feks Lonely Planet sin Barcelona-guide, som er veldig bra. Les den helst på forhånd, så er du litt forberedt. Du finner også mye info på nett som du kan printe ut, feks på Wikipedia, Wikitravel, VirtualTourist, World66 og forskjellige diskusjonsforum, også norske (VG og Aftenposten har egne reiseforum). Mye av det du lurer på finner du også info om her på barcelona.webby.no. Her er en liten oppsummering:

Musikk: Alt fra store internasjonale artister til lokale gateband.

Mat: Alle verdens kjøkken er representert, men spesialiteten er selvfølgelig tapas. Typiske retter er Serrano-skinke, chorizo-pølse, fylt paprika, kanin, fisk og blekksprut. Øl: San Miquel, Estrella. Vin: Cava og Sangria.

Kunst: MACBA, Barcelonas museum for samtidskunst. Picasso.

Arkitektur: Gaudi er i en særklasse. Sagrada Familias, Casa Mila, Casa Batllo og Gaudi-parken er viktigst.

Religion: Romersk-katolsk

Høytider/fester/festivaler: Kanskje du får med deg karnevalet i februar? Flere begivenheter finner du her: http://barcelona.webby.no/?obj=358

Sport: Fotballaget FC Barcelona og stadion Camp Nou står i en særklasse når det gjelder sport.

Språk: Både katalansk og spansk (kastiljansk).


Fly til Barcelona? Vi anbefaler www.travelstart.no

Travelstart

Travelstart tilbyr noen av Norges beste og laveste dagspriser på flybilletter. Selskapet har ingen skjulte kostnader, og vi har funnet svært rimelige flybilletter her. Besøk sidene til Travelstart og se selv:

Klikk her for å gå til www.Travelstart.no

Les mer om Fly til Barcelona


Bestill hotell

Sponsede lenker

Flere reiseguider

Se også:

Regn om valuta


Webby: Julegaver og julegavetips

E-bedrift.no - firmasøkPrivacy Policy